Gaat RockMelt het gat tussen browser en app dichten?

RockMelt logoDe afgelopen jaren was het Firefox die aan een gestage opmars bezig was, ten koste van Internet Explorer. Met de HTML5-hype die al bijna twee jaar duurt, werd de strijd tussen de verschillende browsermakers verder aangewoekerd. Naast Internet Explorer en Firefox verschenen ook Google Chrome en Safari op het toneel, en beide browsers hebben in vrij korte tijd een aanzienlijk marktaandeel veroverd (zie wereldwijde statistieken van afgelopen jaar).

Het lijkt daarom een onbegonnen zaak om in deze tijd een nieuwe browser op de markt te brengen, en daarmee een stevige plek te veroveren tussen deze big four. RockMelt denkt dat echter toch kunnen. Niet omdat ze prat gaan op het zo goed mogelijk ondersteunen van webstandaarden, maar omdat ze een verregaande integratie met sociale netwerken hebben ingebouwd. En eerlijk is eerlijk: de gemiddelde internetter geeft niks om webstandaarden. Een browser moet gewoon goed werken, en als het kan veelvoorkomende taken zo eenvoudig mogelijk maken.

Het feit dat Twitter in de afgelopen jaren zo groot is geworden, wordt voor een aanzienlijk deel toegeschreven aan de opkomst van de smartphone (iPhone, Android) en de daarop draaiende social media apps. Deze kleine programma's vereenvoudigen het gebruik van een website (zoals bijvoorbeeld Twitter of Facebook), en beperken zich tot de essentie ervan. En dat werkt bijzonder prettig.

RockMelt heeft dit goed begrepen, en brengt browser en apps samen in één product. Het communiceren met je Facebook en Twitter contacten wordt je een stuk makkelijker gemaakt, en ook het delen van content van een willekeurige website is een fluitje van een cent. RockMelt heeft nog meer features die het leven van de gebruiker een stuk makkelijker zouden moeten maken: een vernieuwende zoekfunctie, integratie met GMail, statusupdates van je favoriete websites, etc.

Of RockMelt het gaat halen om een groot marktaandeel te veroveren weet ik niet. Wel denk ik dat het dit soort initiatieven een verschuiving teweeg kunnen gaan brengen in hoe browsers er in de toekomst uit zullen gaan zien. Social media worden steeds belangrijker, en het is niet meer dan logisch dat daar op ingespeeld wordt.

Overigens zit het qua ondersteuning van standaarden wel goed met RockMelt: het is gebaseerd op Chromium, het open source initiatief waar ook Google Chrome zijn oorsprong in vindt.

Meer achtergrondinformatie vind je op TechCrunch en Mashable.

09-11-10 Gepost door: Jelle-Jan van Veelen Comments (2) Categorie: internet

Reacties

Paul - 2010-11-09 11:08

Flock doet dit toch al jaren? Zonder succes overigens :)

Jelle-Jan - 2010-11-09 11:40

Flock schijnt toch een beetje te moeilijk te zijn voor de meeste mensen, en is daarom nooit echt aangeslagen volgens mij :)
En misschien is de timing bij Flock ook wel gewoon verkeerd geweest.. dat ze er gewoon te vroeg bij waren ofzo.

Add Comment


E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA