If everything is the medium

Over het tot ons nemen van data ongeacht wat we als display gebruiken en de impact hiervan op het ontwerpen en ontwikkelen van interfaces.

Altijd, overal, voor iedereen
Het went snel, data altijd binnen handbereik. We zijn nooit meer de weg kwijt, weten altijd waar onze vrienden zich bevinden en zijn niet meer gebonden aan een specifieke locatie voor internettoegang. Maar wat als die persoonlijke informatie altijd om ons heen is, via alles wat zich als display kan voordoen?

Met de komst van internet op je mobiel en de ontwikkeling van diverse applicaties waardoor iedereen een personal assistant in z’n broekzak heeft, ga je je afvragen wat de volgende ontwikkeling gaat worden. Aan de vele filmpjes met toekomstvisies te zien is er de laatste jaren een ware trend gaande omtrent het gebruik van glazen objecten als display, of zelfs interfaces waarbij een display helemaal niet meer nodig is. Want, lijkt de gedachte, als de informatie getoond en gebruikt kan worden via glas en de ruimte om ons heen, dan is een mobiele telefoon niet meer nodig. Overal om je heen kun je bij jouw informatie en past de interface zich aan.

Het creëren van een ‘multiflexibele’ interface
Los van de vraag of het wenselijk, praktisch, realistisch, inbraak op je privacy, onrustig, hysterisch, data overload of juist superleuk is...kun je je ook afvragen wat het betekent voor user experience designers en developers. Zij zien hun vakgebied uitbreiden van vaste desktops, laptops en mobiele devices naar een interface die zich aan moet kunnen passen aan alle maten en typen displays. Daarnaast verandert de interactie volledig op het moment dat een applicatie op hetzelfde moment, op hetzelfde displayobject, door meerdere personen wordt gebruikt, zowel los van elkaar als gezamenlijk, middels touch, gesture of andere aansturingsmogelijkheden. Bij het gebruik van glasachtige doorzichtige materialen voor weergave wordt ook een heel ander fenomeen mogelijk, namelijk de interface van voor- en achterkant, tegelijkertijd gebruiken.

Veel interfaces worden nu nog ontwikkeld binnen een vast stramien, binnen vaste richtlijnen, wat tot gevolg heeft dat een ‘statische website/applicatie’ wordt ‘geprojecteerd’ op een glazen wand. Hierbij worden de mogelijkheden van het glazen medium totaal onbenut gelaten. Zonde, want het type display en ook de locatie van waar het zich bevindt, dat wat in de applicatie wordt getoond en wie de interactie met de interface aangaat, bepalen samen de basiscriteria voor een functionele user experience. Kortom, een uitdaging voor het designen en ontwikkelen van de interface; hem als het ware een ‘toolbox’ mee kunnen geven waarmee hij zichzelf aan een specifieke situatie kan aanpassen. Hierdoor vergt het creëren van een interface wellicht iets meer tijd, maar kan de specifieke informatie wel display-, gebruikers-, omgevings-, en locatie-onafhankelijk werken.

De impact: nu en in de toekomst
Hoe de ontwikkeling zal verlopen en of we over een aantal jaar inderdaad zo wonen, leven en werken als in bovenstaand filmpje, zullen we zien. Mogelijkheden zijn eindeloos, de uitgewerkte concepten/ scenario’s redelijk realistisch, maar de impact die het op ons en onze manier van leven heeft kan veel gevolgen hebben. Zodra alle vlakke oppervlakken om ons heen een medium kunnen zijn en alles om ons heen de data aan ons openstelt, gaat ‘the medium is the message’ niet meer op. Internet heeft de data bereikbaar gemaakt en de komende jaren zal het ‘altijd, overal, voor iedereen principe’ deze impact alleen nog maar versterken. Wat de invloed hiervan is op onze hersenen, borduurt voort op de theorieën van Nicholas Carr, want, al die beschikbare data maakt ons wellicht niet alleen afhankelijk van die beschikbaarheid, het maakt ons ook een stuk slimmer. Maar dat...is wellicht iets voor een volgende blogpost...wordt vervolgd.

Meer inspiratie:

Microsoft Future Vision

De toekomst van beeldschermtechnologie

05-04-11 Gepost door: Simone Keijzer Comments (0) Categorie: internet

Add Comment


E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

 
Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.