Wereldwijde test van IPv6

World IPv6 Day

Vandaag is het World IPv6 Day. Een groot aantal toonaangevende internetbedrijven (zoals Google, Facebook en Microsoft) stelt vandaag zijn diensten beschikbaar via IPv6. IPv6 is de opvolger van het nu wereldwijd in gebruik zijnde IPv4. Je zou verwachten dat er dan ook nog een IPv5 moet zijn, en dat klopt, maar dat was voornamelijk experimenteel en is een vroege dood gestorven.

Internet Protocol
IPv6 en IPv4 zijn beide versies van het Internetprotocol. Dit protocol is de basis voor het internet zoals we dat nu kennen, en stelt computers in staat om met elkaar te communiceren via verschillende aan elkaar geknoopte deelnetwerken. Ieder apparaat dat verbonden is met internet heeft een uniek IP-adres, en op basis daarvan vindt de communicatie plaats.

Een IPv4-adres bestaat uit 4 blokken cijfers van 0 tot 255, gescheiden door een punt. Het IP-adres van de server waar dit webblog op draait, is bijvoorbeeld 193.34.150.34. Een snelle rekensom levert op dat er dus maximaal 2564 unieke IP-adressen zijn, oftewel ongeveer 4,3 miljard. Ten tijde van het ontwikkelen van dit protocol had men bedacht dat dit aantal ruim voldoende zou moeten zijn, maar inmiddels zijn deze IP-adressen zo goed als op. In AziŽ zijn de laatste blokken met IPv4-adressen al vergeven, in Europa zijn we bezig met de laatste 10 procent.

IPv6 adressen
Met name de snelle opkomst van mobiel internet heeft het opraken van de IPv4-adresvoorraad aanzienlijk versneld. Dit zag men een aantal jaren geleden gelukkig al wel aankomen, en daarom is met begonnen met het ontwikkelen van IPv6. Een IPv6 adres bestaat uit 8 blokken van (hexadecimaal weergegeven) cijfers van 0 tot 65536, gescheiden door een dubbele punt. Dat levert 340 sextiljoen verschillende IPv6 adressen op, wat neerkomt ongeveer 50.000 quadriljoen unieke IP-adressen per wereldbewoner.

Van IPv4 naar IPv6
Het grootste probleem met de overgang van IPv4 naar IPv6 is dat alle apparaten op het netwerk, die nodig zijn om een verbinding tot stand te brengen van de ene naar de andere computer, ook IPv6 moeten snappen. Dan hebben we het dus over computers, servers, mobiele devices, modems, routers, switches, hubs enzovoorts. Een heleboel van die apparaten zijn nog helemaal niet voorbereid op IPv6, en daarom is de overgang van het ene naar het andere protocol ook makkelijker gezegd dan gedaan.
Het zal er de komende jaren nog op neerkomen dat internet- en hostingproviders de twee protocollen nog naast elkaar moeten blijven gebruiken, tot (het overgrote deel van) de op internet aangesloten apparatuur en de infrastructuur zelf klaar is voor IPv6.

World IPv6 Day
Het doel van vandaag is dat de deelnemers aan de World IPv6 Day, door middel van het beschikbaar stellen van hun content via IPv6, andere bedrijven te motiveren om hun hard- en software geschikt te maken voor IPv6. Iedereen die al een IPv6-verdinding heeft kan vandaag dus meehelpen door de diensten van de deelnemers te gaan testen. Iedereen die geen idee heeft hoe het met zijn IPv6-status staat, kan deze online test doen om dat uit te vinden: test-ipv6.com.

Meer informatie:

08-06-11 Gepost door: Jelle-Jan van Veelen Comments (0) Categorie: internet

Add Comment


E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA