Facebook en privacy (2)

Facebook privacy settingsWaar ik vorige week nog schreef over Facebook en privacy, heeft de actualiteit ons inmiddels weer ingehaald.

Facebook lijkt gezwicht onder de grote druk, en oprichter Mark Zuckerberg schrijft in een item op het Facebook weblog dat ze alle kritiek ter harte hebben genomen, en het beheren van de gegevens die je deelt (of juist niet wilt delen) eenvoudiger te maken.

Een aantal zaken wordt teruggedraaid, en in de loop van deze maand zal het nieuwe privacy-instelscherm voor iedereen beschikbaar worden. De uitleg van dit scherm kun je alvast hier vinden.

Ondanks de beloofde verbeteringen, blijft het natuurlijk nog steeds voor een groot gedeelte onze eigen verantwoordelijkheid. Wij bepalen zelf wat we delen met de rest van de wereld, en hoe meer je deelt, hoe minder privacy je uiteindelijk overhoudt.

28-05-10 Gepost door: Jelle-Jan van Veelen Comments (2)

Het Grote Zicht Zeilavontuur

Klapperende zeilen, de wind door je haren en flink sjorren aan de touwen. Afgelopen Pinksterweekend was het tijd voor het Grote Zicht Zeilavontuur.

24-05-10 Gepost door: Claudia Pieper Comments (0) Categorie: bureau

Facebook en privacy

Facebook screenshotTot ongeveer anderhalf jaar geleden was Hyves de site waarop ik een beetje op de hoogte bleef van het wel en wee van mijn familie, vrienden en bekenden. Eigenlijk een beetje tegen mijn zin in, want ik vond Hyves een lelijk en slechtwerkend gedrocht, maar het was het enige alternatief. Niemand had nog Facebook of Twitter (en slechts een enkeling MySpace).

Toen ik Twitter ging gebruiken, verbaasde ik me over de eenvoud en het gebruiksgemak. De status-updates waren eigenlijk het enige wat ik interessant vond, en bij Hyves zat dat een beetje verstopt (de 'wie-wat-waar' functie, die lang niet iedereen gebruikte). Tot mijn grote vreugde bood Facebook een soortgelijke functionaliteit, en toen begin 2009 steeds meer mensen naast een Hyves profiel, ook een Facebook account aanmaakten, besloot ik de overstap te wagen.

Enter Facebook
Afgezien van een paar minpuntjes (zoals hun API en de documentatie daarover), was ik helemaal weg van Facebook. Alles is simpel, overzichtelijk, snel en staat in een zelfde soort overzicht als bij Twitter: chronologisch gesoorteerde statusupdates van vrienden of bedrijven die ik interessant vind.

De afgelopen weken begin ik me echter af te vragen of ik mijn Facebook profiel niet liever ga opheffen. Aanleiding daarvoor is het privacy-beleid van Facebook. Feitelijk komt het er op neer dat iedereen ter wereld alles mag met de informatie die ik op Facebook zet, tenzij ik expliciet zeg dat het niet mag.

Privacy instellingen
Je zou denken dat je er dan bent, wanneer je bijvoorbeeld je status-updates en foto's alleen met vrienden wilt delen, maar niets is minder waar. Het kan namelijk zo zijn dat vrienden van je wel hun informatie delen met de rest van de wereld (bewust of onbewust), en aangezien jij met je status-updates en foto's deel uitmaakt van hun netwerk, kunnen zij op die manier alsnog jouw informatie met derden delen, zonder dat zij of jij dat weten. Dit principe heet inherited trust. Het is ook uit te zetten (oftewel, je kunt instellen dat vrienden jouw informatie niet mogen delen), maar die optie zit ver weg verstopt en het gros van de mensen zal die optie nooit gezien hebben, laat staan dat ze er de volle consequentie van kennen.

Wat nu?
Omdat er een hoop andere mensen zijn die de laatste tijd ook over Facebook en privacy hebben geschreven, zal ik me nu verder beperken tot het noemen van de meest lezenswaardige artikelen. Ze zijn zeker de moeite waard om door te nemen, en vorm dan vooral je eigen mening:

KolesQueeste: Waarom het een slim idee is om je Facebook account te deleten
Bits of Freedom: Facebook gebruikers verliezen controle over hun profiel
Electronic Frontier Foundation: Facebook Further Reduces Your Control Over Personal Information

Een handige tool om al je Facebook privacy-settings na te lopen (en te corrigeren) vind je op ReclaimPrivacy.org.

En tot slot, om geen eenzijdig verhaal af te willen steken, ook nog een betoog op Mashable: In defense of Facebook, wat er in het kort op neerkomt dat privacy niet alleen Facebook's verantwoordelijkheid is, maar ook die van onszelf.

19-05-10 Gepost door: Jelle-Jan van Veelen Comment (1) Categorie: algemeen

Zicht genomineerd voor een Dutch Interactive Award

Afgelopen jaar heeft Zicht, in samenwerking met het Kröller-Müller Museum, het project KMM Expose ontwikkeld. Een vernieuwend concept in de museumwereld, waar niet de curator maar het publiek de tentoonstelling via het web kon samenstellen.

Gisteren werd bekend dat Expose is beloond met een nominatie voor een Dutch Interactive Award in de categorie Beste campagne. Binnenkort wordt er gepresteerd aan de jury en strijd Zicht met nog 3 andere partijen voor deze felbegeerde Award. Bekijk de inzending hier en we houden jullie uiteraard op de hoogte!

28-04-10 Gepost door: Marit Winkelman Comments (3) Categorie: bureau

Go Retro met iPad

Hoef er eigenlijk niets bij te zeggen.

28-04-10 Gepost door: Maarten van Maarschalkerweerd Comments (4) Categorie: entertainment

Flodderschijf

Jaren, jaren geleden kreeg ik deze term voor mijn kiezen. Ik was naar een soort Belgische Teleac cursus aan het kijken en het ging over de datadrager in de vorm van een flodderschijf die in de kom-put-ter moest worden geschoven. In die tijd was de  3,5 inch diskette er zelfs nog niet. Alleen zijn grote broer de 8 inch was er maar!

Ik moest eraan denken toen ik dit bericht op Nu.nl zal. En ook aan de grote visie van Steve Jobs. Wat nou Flash en USB op een iPad! Blijf je ding doen Steve. Respect! ;-)

...De meeste computers zijn niet meer uitgerust met een diskettestation. Apple liet dat onderdeel in 1998 als eerste grote computerfabrikant weg uit zijn iMacs. Dat leidde toen nog tot een storm van protest...

26-04-10 Gepost door: Maarten van Maarschalkerwe.. Comments (2) Categorie: technologie

PIXELS

Ik verdenk de Franse makers van deze clip van een simpele maar treffende tactiek. Maak als Frans bureau uit Parijs een coole clip over iets digitaals in New York. Je weet zeker dat alle studios aldaar het clipje zullen bekijken. Echt erg mooi gemaakt. En het werkt! (gekregen, dank, via Marcel die nu te NY in het buro circuit zit).

12-04-10 Gepost door: Maarten van Maarschalkerweerd Comment (1) Categorie: algemeen

Ja, het was een 1 april grap!

Inderdaad. Het hele Googlemaps.zicht.nl was een 1 april grap.
Een geslaagde grap wat ons betreft, zeker als we naar de resultaten kijken!:
- Blogpostst op Bright, Marketingfacts en NOS Headlines
- 146 (re)tweets met een link naar de site
- meer dan 10.000 bezoeken aan de site, resulterend in 1.300 inschrijvingen van mensen die graag een alert wilden ontvangen

Alhoewel uit enkele comments op de blogposts bleek dat enkelen wel door hadden dat het een stunt betrof, ontvingen we gisteren en vandaag toch een hoop reacties van mensen die het blijkbaar echt niet aan hadden zien komen:
'Wat een ongelofelijk goede grap!! Ben er volledig ingegaan.'
'Die zag ik niet aankomen.'
'Au... hij doet zeer!'
'Vond het al jammer, vooral voor mijn bloedjes van kinderen die zich er al 3 dagen eeeeenorm op verheugen! Wat moet ik ze nu vertellen?'
'You got me!!!!'

Hoe hebben we het aangepakt:
Met een post van een fictieve stagiair Marco op onze blog hebben we een verhaal opgebouwd dat we bezig zijn met wat research op het gebied van GoogleMaps.
25 maart lanceerden we vervolgens de website met aanmeldmogelijkheid voor een alert als de foto's in jouw postcodegebied gemaakt zouden worden en allerlei tips.

Direct plaatsten we een eerste tweet om rumour te creëren:

Al vrij snel daarna werden de eerste retweets geplaatst, wat uiteindelijk resulteerde in 131 mentions.

Donderdag 26 maart stuurden we onze eigen relaties een mailing.
Maandag 29 maart belde de NOS redactie of ze een item mochten gaan maken over onze tool. Tuurlijk!
Dinsdag 30 verschenen artikelen op zeer uiteenlopende blogs en ging het snel met het aantal visits aan de site.
Woensdagmiddag verstuurden we de alert-mail aan degenen die zich hadden ingeschreven, waarin we meldden dat in postcodegebied 1234 AA morgen tussen 10:30 en 10:33 nieuwe foto's zouden worden genomen.
Donderdag 1 april stuurden we net voor de lunch een mail dat de resultaten van de foto's reeds zichtbaar waren en dat men deze via googlemaps.zicht.nl kon bekijken.

Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door ;-)
http://www.bright.nl/google-verrijkt-uranium-en-webwereld-wordt-chinees
http://www.marketingfacts.nl/berichten/20100329_vereeuwig_jezelf_op_google_maps/
http://www.ubervu.com/conversations/googlemaps.zicht.nl/
http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/19608

02-04-10 Gepost door: Seb van Deursen Comment (1) Categorie: campagnes

De personal assistant in je broekzak

De mogelijkheden van internet op je mobiel, het downloaden van apps(mobiele applicaties) en de ontwikkelingen op gebied van touch beginnen de laatste maanden eindelijk duidelijk impact te maken in de usability hoek. Waren in eerste instantie voornamelijk (veelal merk gerelateerde) ‘fun’ apps beschikbaar, steeds vaker zie je merken meer tijd besteden aan het ontwikkelen van een relevante, gebruiksvriendelijke applicatie/ mobiele website die door alle grote mobiele besturingssystemen te bekijken is. Daarnaast worden veel apps die in eerste instantie alleen door iPhone gebruikers bekeken konden worden, nu ook doorontwikkeld voor de andere grote mobiele platforms(Android en Symbian).

De verschuiving van ‘leuk’ naar service-gerelateerde diensten voor mobiele telefoons hebben ook duidelijk hun impact op de hoeveelheid aandacht die besteed wordt aan usability en interaction design.

01-04-10 Gepost door: Simone Keijzer Comments (0) Categorie: technologie

Nieuwe foto's van Google Maps online

Google heeft de nieuwe foto's die de afgelopen dagen zijn geschoten online gezet. Iedereen die zich ook heeft laten inspireren en iets leuks op Google Maps heeft proberen te krijgen, kan de foto's nu checken op googlemaps.zicht.nl :)

Zicht Google Maps

01-04-10 Gepost door: Jelle-Jan van Veelen Comments (0)